DerianBlog

DerianBlog

Elmélkedem

2009. december 01. - derian

Mindig is nagyon érdekesnek találtam a témát, hogy mi visz rá egy egyszerű, átlagos embert arra, hogy legyilkolja a másikat. Mármint nem az érdekel, hogy alapból elbaszott körülmények között nevelkedett emberek miért mennek neki másoknak, vagy az hogy aki születése óta be van kattanva az miért. Engem az érdekel, hogy egy teljesen átlagos társadalmi normák szerint élő ember miért teszi. Nem is a dolog miértje érdekel igazán sokkal inkább a pillanat.
Ez a dolog most a pécsi srác kapcsán merült fel bennem, de igazából ő pont nem jó alany a gondolatmenetemre.
Kell lennie egy pillanatnak ami sorsdöntő. Ugye ha elvonatkoztatunk a szélsőségektől akkor alapvetően mindenki ugyanazt az átlagos nevelést kapja, miszerint ölni meg lopni, csalni, hazudni stb... rossz. Ezt szerintem el is fogadjuk alapigazságnak úgy ahogy a vallásos szülők gyerekei a folyamatos agymosás által szintén vallásosak lesznek. Nem feltétlenül gondolom azt, hogy minden ilyen alap nevelést feltétel nélkül el kell fogadnunk, de mindenképp hasznosnak tartom egy ember fiatal korában viszonyítási alapnak. Ami engem érdekel az az a pillanat mikor az ember úgy dönt, hogy nem ért egyet ezekkel az „alapigazságokkal” és teljesen logikusan le is tudja vezetni magában, hogy miért is nem igazak.

Gyanítom, hogy meg tudják győzni magukat hiszen teszik amit tesznek és azt is gyanítom, hogy általában mikor felül vizsgálják a saját logikájukat meg is cáfolják azt, ezért végződnek ezek többnyire öngyilkossággal. Persze az ember mint olyan tévedhet és egészen biztosan téved is, de mi okoz ekkora törést?
És akkor még szűkítem a kört, hogy még csak nem is az érdekel mikor egy ember hirtelen felindulásból belevágja egy másikba a kést (pedig gondolom, hogy az alap gondolatmenet hasonló lehet). Az sokkal érdekesebb mikor előre eltervezett gyilkosságról van szó. Mikor van ideje az alanynak többször átgondolni a tettét. És még most szortírozzuk ki a vallási meg etnikai meggyőződések szerinti gyilkosságokat is, mert azokat be lehet tudni egyszerű butaságnak. Gondolom ezek többsége bosszú vagy elégtétel, de mégis szembe megy mind azzal amit életünkben tanultunk.
Szóval ez egy elég érdekes téma. Sokan meg vannak győződve róla, hogy a számítógépes játékok vagy az akció és horror filmek a kiváltói ezeknek az erőszakos cselekedeteknek. Én viszonylag sok számítógépes, öldöklős játékkal játszottam mégis csak azokat ölném meg szívesen akik azt mondják, hogy ez provokálja ki az agressziót. És sok filmet is láttam de mégsem érzem úgy, hogy ölnöm kéne. Bowlingozni nem járok szóval lehet, hogy Michael Moore-nak volt igaza és az okozza :)

Gondolatmenet vége...

A bejegyzés trackback címe:

https://derian.blog.hu/api/trackback/id/tr431567054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m. kisasszony · http://kisasszony.blog.com 2009.12.02. 05:55:00

"Ami engem érdekel az az a pillanat mikor az ember úgy dönt, hogy nem ért egyet ezekkel az „alapigazságokkal” és teljesen logikusan le is tudja vezetni magában, hogy miért is nem igazak."

de Sade márki pont ilyen eszmefuttatásokat folytatott a Justine, avagy az erény meghurcoltatása c. könyvében.
Az erkölcstelen karakterek mindig nagyon jól megmagyarázták, miért teszik amit.

Szerintem ez a film/játék dolog nem magyarázat, mivel kiskorom óta nézek horror, és pár éve sokat játszottam lövöldözőset.
Mégsem akarok ölni, sőt.

derian 2009.12.02. 23:42:57

@Morphine: de Sade márki-ról még nem is halottam (alul művelt vagyok, na). Köszönöm a tippet! Majd utána nézek, talán még olvasok is (bár tőlem ez merész gondolat :)).

m. kisasszony · http://kisasszony.blog.com 2009.12.05. 08:53:18

@derian: hát... a szadizmus szó az ő nevéből ered :]

derian 2009.12.05. 12:02:16

@Morphine: Közben informálódtam róla kicsit meg elolvastam a Justine-t is :)
Hát mit ne mondjak, elég beteg története van, de tényleg nagyon szépen le van benne vezetve mindenkinek a gondolatmenete. Vannak benne nagyon elgondolkodtató részek. Még 1x köszi a tippet.
süti beállítások módosítása